Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ήρωες Πυροσβέστες







20 νεκροί σε 9 χρόνια
Είκοσι νεκρούς μετρά το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία 9 χρόνια, από το 1998 δηλαδή, όταν η δασοπυρόσβεση πέρασε αποκλειστικά σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συγκρότησή του, το 1911, μέχρι το 1998 υπήρχαν 19 νεκροί.

Το 1998 έχασαν τη ζωή τους στον Υμηττό ο αρχιπυροσβέστης Δημήτριος Μαλούκος, ο πυροσβέστης Αλέξανδρος Διαβολής και ο εθελοντής Δημήτριος Καραμολέγκος. Την ίδια χρόνια σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας ο αρχιπυροσβέστης Θεμιστοκλής Μαυροειδής και ο πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος.

Το 1999 χάνουν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες οι εποχικοί πυροσβέστες Σταύρος Καρβουνιάρης και Ιωάννα Τασσοπούλου σε πυρκαγιά στη Χίο. Την ίδια χρονιά ο αρχιπυροσβέστης Ευστάθιος Ριζόπουλος, ο πυρονόμος Σωτήριος Σταμέλος και ο αρχιπυροσβέστης Νικόλαος Νικολάου σκοτώνονται στη Φθιώτιδα.

Το 1999 ο πυροσβέστης Ανδρέας Μπόσινας και ο πυροσβέστης Παύλος Σκούρτης χάνουν τη ζωή τους σε περιπολία στη Γλυφάδα.

Το 2000 σκοτώθηκε ο αρχιπύραρχος Ηλίας Γκάτσος στον Ταΰγετο.

Το 2001 σκοτώνεται ο εποχικός πυροσβέστης Σπυρίδων Δημόπουλος στη Μακρακώμη και ο πυροσβέστης Ιωάννης Κράγιας στη Θεσσαλονίκη.

Το 2003 ο πυρονόμος Ιωάννης Κωστάκης, σκοτώνεται κατά τη μετάβασή του σε συμβάν, στο Αγρίνιο.

Το 2005 ο επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος πέθανε στην πυρκαγιά στον Πύργο Ηλείας.
Επίσης έπεσαν στο Βωμό του Καθήκοντος
Εποχικός Πυροσβέστης Τσώκος Ιωάννης
Εποχικός Πυροσβέστης Γιαπλές Δημήτριος
Εποχικός Πυροσβέστης Τζούμας Ανδρέας
Εποχικός Πυροσβέστης Δρακόπουλος Ιωάννης
Εποχικός Πυροσβέστης Νιάρχος Αθανάσιος
Εποχικός Πυροσβέστης Δούνιας Κωνσταντίνος
Αρχιπύραρχος Τζιβάρας Γεώργιος
Πυρονόμος Χειλαδάκης Ιωάννης
Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης
Πυροσβέστης Γκαντίνας Γεώργιος
Πυροσβέστης Καραβασίλης Σάββας
Αρχιπυροσβέστης Κούρκουλος Σπυρίδων
Πυροσβέστης Αστέριος Χαλκιάς
Ανθυποπυραγός Μαρκόπουλος Χρήστος
Υπαρχιπυροσβέστης Πετράκης Σπυρίδων
Δοκ. Πυροσβέστης Μαγαλιός Νικόλαος
Αρχιπυροσβέστης Μπακαλούμας Νικόλαος
Αρχιπυροσβέστης Παναγιώτης Μεζήνης
Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς
Οδηγός Αθανάσιος Παπαγρίβας
Πυροσβέστης Αθανάσιος Καπούτσης
Δόκιμος Τεχνίτης Διονύσιος Αναγνωστόπουλος
Πυροσβέστης Αναστάσιος Φωτεινόπουλος
Δόκιμος Πυροσβέστης Κων/νος Πούλος
Πυροσβέστες - Στρατιώτες Παναγιώτης Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Τσαβλής και Κωνσταντίνος Ζαΐμης
http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Primary+Menu/history/Pessodes_sto_Kathikon/Vomos+tu+Kathikontos*.csp?pagenum=1

11 Ιουλίου 2007 Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ένας ακόμα συνάδελφός τους έπαθε σοβαρά εγκαύματα, όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 14.15 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Δοξαρό του δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης, κοντα στο δρόμο προς τον Βώσακο.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης στην τοποθεσία
«Κούμοι» όταν η φωτιά περικύκλωσε τους τέσσερις εποχικούς δασοπυροσβέστες, λόγω του ισχυρού αέρα που έπνεε στην περιοχή. Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες είχαν βρεθεί στο σημείο χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 4 ατόμων.
Οι συγκεκριμένοι ήρωες του καθήκοντος εγκλωβίσθηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να σβήσουν μικρές εστίες, όταν από ξαφνική ριπή του ανέμου οι φλόγες τους περικύκλωσαν και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν.
Οι άλλοι 4 δασοπυροσβέστες, που βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τους συναδέλφους τους προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου χωρίς όμως να λάβουν απάντηση.
Νεκροί είναι οι: Νικήτας Κορομηλάς 34 ετών, Στέλιος Μαρκάκης 37 ετών και Ηρακλής Τζανάκης 40 ετών.
http://eleytherospoliorkimenos.blogspot.com/2009/08/blog-post_6634.html


Στις τελευταίες (2007) φονικές πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια έχασαν τη ζωή τους άλλοι έξι εποχικοί δασοπυροσβέστες. Είναι οι: Γιάννης Τσώκος, Δημήτρης Γιαπλές, Ανδρέας Τσούμας, Γιάννης Δρακόπουλος, Θαν. Νιάρχος και Κων. Δούνιας.


Προς τιμήν αυτών των ηρώων, αλλά και των άλλων που προηγήθηκαν, ένα ανεκπλήρωτο χρέος έγινε πραγματικότητα. Το "Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών" στέκει πλέον στον προαύλιο χώρο του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ - 199), στο Χαλάνδρι. Ένα "εικονοστάσι", ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας, για τους συναδέλφους μας που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, που έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Ένα ηρώο, όπου θα γονατίζουμε ευλαβικά οι ζώντες συνάδελφοί τους, αλλά και αυτοί που θα πάρουν τη θέση μας και θα δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τηρήσουμε τα ιδανικά για χάρη εκείνων που θυσιάστηκαν.
http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Primary+Menu/history/Pessodes_sto_Kathikon.csp